Sidst opdateret 17 December, 2009

Historie Avlskrav APSL Kåring Registrering Stambog APSL online Blodlinier Farver Navnesystem


Historie

Den portugisiske hesterace Lusitano har sin oprindelse på den Iberiske halvø. De oprindelige hesteracer blev kaldt forskellige navne alt efter hvilken landsdel de tilhørte, da halvøen blev opdelt i Portugal (vest) og Spanien (øst), blev også hestene opdelt i primært to nye racer.

Den vestlige del af øen, den gang kaldet Lusitania, blev hestene kaldt Lusitano for hankøn, Lusitana for hunkøn – senere blev det korrekte navn, som nu bruges i stambogen Puro Sangue Lusitano (PSL) altså frit oversat: ren fuldblods portugiser og i daglig tale Lusitano. Den anden er Pura Raza Española (P.R.E.), deres tæt beslægtede søsterrace.

Læs min artikel: Den Iberiske hest's historie

Avlskrav

Standard for racen Lusitano
Lusitano type:
Lusitano hesten er en middelkraftig hest, ca. 500 kilo. Alle kropsafsnit er af middel længde og danner til sammen et afrundet - subkonvekst - helhedsindtryk, fra næseryggen over halsen til krydset og den lavt ansatte hale. Formatet er kvadratisk, dvs. mankehøjden svarer til kropslængden målt fra bovspids til sædebensknude.

Lusitano middelhøjde:
Hingste 1,60 m. Hopper 1,55 m. (målt i stangmål ved 6 års alder):

Lusitano lød/farve:
Mest udbredt er skimlet og brun i alle afskygninger. Også sort, fuks, gul, blak (musegrå), isabellafarvet, palomino, cremello, albino og hvid forekommer.

Lusitano temperament:
Ædel, generøs og modig. Vågen og opmærksom, men altid lærenem og samarbejdsvillig.

Lusitano bevægelse:
Livlig, smidig og fremadsøgende med højt løft. Yderst behagelig for rytteren.

Lusitano brugsegenskaber:
Lusitano heste har en medfødt evne til at koncentrere sig og er særlig velegnet til den høje skole. Racens store mod og samarbejdsvilje har op gennem historien gjort den til den foretrukne hest til brug i krig (nærkamp) og siden til jagt, tyrefægtning og arbejde med kvæg.

Lusitano hestens hoved:
Velproportioneret, af middel længde, med fine og tørre linjer. Underkæben er ikke særlig fremtrædende, mens ganascherne er forholdsvis lange. Profilen er let buet (subkonveks), panden hvælvet mellem øjenbrynsbuerne. Øjnene er store og mandelformede, levende og meget udtryks- og tillidsfulde. Ørerne er af middel længde, slanke og udtryksfulde.

Lusitano hals:
Middellang, buet. Manen finthåret og særdeles veludviklet. Overgangen mellem hals og hoved er fintformet. Halsen er bred ved basis og velansat mellem skuldrene. Lansemærket er ikke udpræget.

Lusitano manke:
Lang og velmarkeret, danner en harmonisk overgang mellem hals og ryg. Højere end krydset (ikke overbygget). Hos voksne hingste kan mankestykket være dækket af fedtvæv, men det er altid tydeligt adskilt fra skulderen.

Lusitano bringe:
Af af middel bredde, dyb og muskuløs. Lusitano brystkasse: Veludviklet, lang og dyb. Ribbenene er let hvælvede og skråt indsat i rygsøjlen (elliptisk tværsnit), så der dannes en kort og udfyldt flanke.

Lusitano skulder:
Lang, skrå og muskuløs.

Lusitano ryg:
Velformet og horisontal, udgør en harmonisk forbindelse mellem manke og kryds.

Lusitano lændestykke:
Kort, bredt, muskuløst og let afrundet (konvekst). Forbundet med både ryg og kryds, så de til sammen danner en flydende og harmonisk linje.

Lusitano kryds:
Kraftigt og afrundet, velproportioneret og let hældende. Set fra siden er det konvekst og harmonisk med et ringe markeret hoftehjørne (elliptisk tværsnit). Haleansats og -føring følger i forlængelse af krydsets afrunding. Halen består af langt, fyldigt og silkeagtigt hår.

Lusitano lemmer:
Forlemmerne er muskuløse og velformede. Overarmen er lige og muskuløs med albuen vel inde under kroppen. Underarmen lodret og muskuløs. Forknæene store og tørre. Forpiben er lang og tør med tydeligt markerede sener. Kodeleddet er forholdsvis stort og tørt, med sparsomt hovskæg. Koden er relativt lang og skrå. Hovene er af god kvalitet, velformede og velproportionerede, smalle i dragterne og kronranden kun svagt markeret. Baglåret er kort og konvekst. Overlåret er muskuløst, forholdsvis kort og vinklet således, at knæleddet er i samme lodrette plan som hoftehjørnet. Underlåret er relativt langt og vinklet, så haseleddet er i samme lodrette plan som sædebensknuden. Haserne er brede, kraftige og tørre. Bagbenenes led danner til sammen lukkede vinkler.

Lusitanoen bedømmes efter følgende pointsystem:

Dansk Engelsk Portugisisk Point Hoved og hals Head & Neck Cabeça e pescoço 1,0 Skulder og manke Shoulder & Withers Espádua e garrote 1,0 Bringe og brystkasse Chest & Ribcage Peitoral e costado 1,0 Ryg og lænd Back & Loins Dorso e rim 1,5 Kryds Croup Garupa 1,0 Lemmer Legs Membros 1,5 Helhed Set of forms Conjunto de formas 1,5 Bevægelser og gang Movements & Gaits Andamentos 1,5 Total: 10 Kriterier for pointgivning Criterion of the punctuation Critério da pontuação Point Perfekt Perfect Perfeito 10 Excellent Excellent Excelente 9 Rigtig godt Very good Muito Bom 8 Godt Good Bom 7 Acceptabelt Acceptable Aceitável 6 Jævn Average Regular 5 Dårligt Bad Mau 3 & 4 Meget dårlig Very bad Péssimo 0 til 2

APSL

Lusitano hesteracen er (en af) Portugals nationale hesteracer og derfor sker al registrering af Lusitano heste og avl i Portugal og igennem raceforbundet Associacäo Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano, forkortet APSL. Oversættelse af navnet giver noget i stil med Foreningen af Portugisiske avlere af den rene Portugisiske race – Lusitano.
Besøg APSL’s hjemmeside LINK http://www.cavalo-lusitano.com/

Stambog

Lusitano stambogen er en lukket stambog siden 1965, indtil da delte P.R.E. og Lusitano stambog. Derfor er de den dag i dag stadig tæt beslægtede. Racen mener man dog er en af de ældste kendte rideheste og de kan spores beviser på deres eksistens helt tilbage fra 20.000 f.Kr.

O Livro Genealógico
APSL fører stambogen - O Livro Genealógico, som er opdelt i Livro de Nasimentos (afkom) og Livro de Adultos (voksne/avlsgodkendte). Deres registrering ændrer sig så, når eller hvis de bliver avlsgodkendte.

For at en hest kan kaldes for racen Puro Sangue Lusitano og føres i stambogen og derved får Blue book/Blåt hestepas, skal det enten være et føl eller unghest der er registreret i Livro de Nasimentos. For at føllet kan blive registreret der, skal begge forældre være registreret/avlsgodkendte i Livro de Adultos.

Når disse registrerede Lusitano heste bliver 3 år kan de avlsgodkendes og registreres i Livro de Adultos, men de fleste venter til de er ældre.

Lusitano hestene står registreret i stambøgerne med chip nr, blodprøve, eksteriør beskrivelse og stamtavle 3 led tilbage, blodlinie procenter og evt. kåringspoint.

APSL Online
På APSL's online stambog, kan man finde en side for hver hest der er registreret og klikke sig videre til alle de heste der er i dennes stamtavle og se alle eventuelle afkom.

Læs min guide til: APSL Online

 

 

 

 

 

 

Puro Sangue Lusitano:

Gennemsnitlig højde for:
Hopper: 1.55
Hingste: 1.60

Kendetegn:
Mest almindelige farve grå – bliver hvid
Bølget man og hale
Hårfager
Lavt ansat hale
Hesten skal kunne være i en kvadratisk firkant

Forskelle fra P.R.E. (de spanske/Andalusier):
Alle farver er tilladt, også plettede
Tit ikke nær så hårfager
Mere lige ryg
Bagdelen er skrånet

Hestene bedømmes på kropsdele, bygning og bevægelser. Man kan få op til 10 point i et punkt og under 5 point på mere end et punkt er hesten ikke godkendt – max point er 100 og det er der ingen der får. Punkterne ryg, ben, sammensætning og bevægelser bliver ganget med 1,5, da der lægges særlig vægt på disse punkter.

Point over 70 er rigtig godt, over 80 er super godt, men selvom en hest har fået under 60 point, så kan det stadig være en god avlshest. Grunde som ikke ”fed” nok, for ung eller uden muskelmasse, kan give dårligt kårings resultat, hesten kan sagtens senere være vokset ind til en top klasses avlshest. (ca. 1998 begyndte man at give noget lavere point, så heste før og efter det årstal, kan man dårligt sammenligne).

Ved kåring gives point på følgende måde:

Dansk Engelsk Portugisisk
 
Hoved og hals Head & Neck Cabeça e pescoço
1,0
Skulder og manke Shoulder & Withers Espádua e garrote
1,0
Bringe og brystkasse Chest & Ribcage Peitoral e costado
1,0
Ryg og lænd Back & Loins Dorso e rim
1,5
Kryds Croup Garupa
1,0
ben Legs Membros
1,5
Sammensætning/helhed Set of forms Conjunto de formas
1,5
Bevægelser og gang Movements & Gaits Andamentos
1,5
Total:    
10

Lusitano avlen
Al registrering af Lusitano heste og avl foregår igennem APSL - Associacäo Portuguesa de Criadores do Cavalo Puro Sangue Lusitano (Foreningen af Portugisiske avlere af den rene Portugisiske race – Lusitano).
De står for stambogen (O Livro/The Book) hvor alle avlsgodkendte Lusitano heste er registreret med stamtavle og kårings point og hvor al avl efter avlsgodkendte Lusitano heste også bliver registreret. Deres registrering ændrer sig så, når (og hvis) de bliver avlsgodkendte.

For at en hest kan kaldes for racen Puro Sangue Lusitano, skal det enten være et føl eller unghest der er registreret i Livro de Nasimentos. For at føllet kan blive registreret der, skal begge forældre være registreret/avlsgodkendte i Livro de Adultos.

Når et føl skal registreres og begge forældre er i Livro de Adultos, så skal der også sendes registrerings papirer og en blodprøve til APSL. Det kan tage måneder, måske næsten et år, før man har sine papirer på sit registrerede føl.
Det koster ca. 84 Euro for ikke medlemmer og 42 Euro for medlemmer (check eller kontant betaling)

Når hestene bliver 3 år kan de avlsgodkendes og registreres i Livro de Adultos, men de fleste venter til de er ældre.

For hopper gælder det, at en inspektion af dommere skal se hesten og godkende eksteriør og den skal vises i skridt og trav for hånden (normalt vises de med show kapsun i læder).
Man kan med fordel vente til de er tilredet, trænet eller bare er vokset til og være rigtig godt i stand, da dette vil give bedre point.
Det koster ca. 215 Euro for ikke medlemmer og 107 Euro for medlemmer, for registreringen hos APSL.

For hingstene gælder det, at en inspektion af dommere skal se hesten og godkende ekstriør og en rideprøve i skridt, trav og galop (normalt vil man vise dem i traditionelt portugisk rideudstyr, men er det ikke muligt – kan almindeligt udstyr bruges).
Man kan med fordel vente til hingstene er tilredet og har fået opbygget en del muskler, da det vil give bedre point.
Det koster ca. 238 Euro for ikke medlemmer og 119 for medlemmer, for registreringen hos APSL.

Ved ejerskifte skal man sende de aktuelle papirer til APSL med både sælger og købers underskrift. Det koster ca. 12 Euro for ikke medlemmer og 6 Euro for medlemmer.

Som det er nu, er det nærmeste land Tyskland hvor kåringsinspektionerne kommer årligt. Man skal derfor regne med en større merudgift, når heste i de nordiske lande skal registreres.

At blive medlem i APSL er små dyrt, men ikke nødvendigt for at kunne bruge deres services. Det kan dog betale sig hvis man avler, køber og sælger mange heste hvert år og ønsker al informationen fra dem. Det koster ca. 1500 Euro for at blive medlem og derefter ca. 220 Euro årligt. Så får man deres medlemsblad og registreringer for næsten halv pris.

Der er selvfølgelig også andre avlsforeninger i de andre lande, man også kan vælge at blive medlemmer i. Det kan selvfølgelig godt blive lidt dyrt, men racen er sjælden så det kan nok godt betale sig at få al den information der er mulig.

Det er på deres hjemmeside at I kan finde oplysninger på de avlsgodkendte heste, dog skal de være født før 1995, for at I kan slå dem op under STUD-BOOK Tomos I+II+III.
Først finder du avlerens initialer - Sigla Criador, her!
Hvis du har hestens navn, den er født før 1995 og du har fundet avlerens initialer – så kan du bare slå op I Stamtavle bogen og se deres kårings point.

Her er vist et eksempel, ved søgning på:
Nome Equino (hestens navn) – Xiwara
+ Sigla Criador (avlerens initialer) – RLH

Forklaring:
Xiwara er hingst og han er født 7/6-80 og er derfor 24 år gammel.
Han fik 75 point i kåringen.
Han er 1.57 høj og grå/skimmel.
Der er en opremsning af vundne titler og at han er fremvist om spring hest.
Der står selvfølgelig meget mere, men det skulle give en meget god ide om hvordan de skal læses og forstås.

Historie
Oprindelig var den Iberiske hest en arbejdshest, som blev brugt til at holde styr på kvæg, får, geder og som transportmiddel, som ride- og kørehest.
Senere blev det en stridshest trænet i den høje skole’s bevægelser, men til brug i kamp. En stor stærk hingst der kan rides med en hånd, som adlyder rytteren med tillid og som udviser stort mod – er lig med overlevelse og stor magt.
Øvelser som Capriole hvor hesten rejser sig som et stejl og derefter hopper op og sparker bagud, mod fjenden er ikke sådan at kimse af.

Da den Iberiske halvø blev opdelt i Spanien og Portugal blev også den Iberiske heste race delt og det resulterede i P.R.E. (Pura Race Española) og Lusitano (Puro Sangue Lusitano) heste racerne.
Der er ikke stor forskel på de to racer, men noget er der dog. Det skal lige siges at P.R.E. heste kan godt bruges i Lusitano avlen, men de skal kåres som Lusitano først.
I Lusitano avlen bruger man også Alter Real heste, som nogen gange betegnes som en selvstændig race. Alter Real avlen blev oprindeligt bygget på et antal brune P.R.E. hopper. Ligesom Lipizzaner avlen også blev grundlagt af P.R.E. hopper.

Ryttere som Tempelridderne (Ordem dos Templários/Order of the Templars) der senere hen blev til Ryttere for Kristus (Ordem de Cristo/the Order of Christ), fik stor magt, så stor at de måtte afskaffe dem.

I middelalderen er der lavet masser af tegninger og malerier med hærfører, adelige og konger der bliver portrætteret på deres bedste strids/show hingst, det var og til dels er stor prestige at eje og ride en stolt, veltrænet Lusitano hingst i Portugal.

Portugal (såvel som Spanien) har en stolt ridetradition og familie stutterier er der mange af, der har eksisteret i generationer. Lusitanoen er familien og dens ejers stolthed. De bruger enhver lejlighed til at vise deres bedste avlshopper og ridehingste frem. Den årlige festival i Golegã giver et meget godt indblik, på hvordan det må have været før i tiden til byfester og andre komsammener.
Der er også tradition for tyrefægtning, hvor matadoren er til hest (rejoneadores).
Visse stutterier avler kun til dette formål. Hestene skal være hurtige, modige og adlyde sin rytter ubetinget.

I dag bliver Lusitano racen avlet som avls-, ride- og kørehest. Den bliver brugt såvel til tyrefægtning, western, springning, dressur, klassisk dressur/den høje skole, kørsel og alt andet heste kan bruges til.
Det er en allround hesterace, men den har selvfølgelig indfødt talent for alt der kræver samling.
Det er også en robust hesterace, der som oftest har levet det meste af sit liv på kæmpemæssige landområder ude hele året rundt og med til tider sparsom føde.
Kun de stærkeste overlever og sådan skal det også være. Man skal ikke avle på svagelige individer.

Blodlinier
De fire vigtigste blodlinier

Veiga (Golegã)
Stutteriet blev grundlagt Veiga familien i 1823, særlig to Alter Real hingste som var en gave fra King Fernando II var grundlaget i avlen. De avler primært Lusitano heste til brug til Tyrefægtning. De er ofte små, med kort ryg, gode bevægelser og en konveks profil. De kan være nervøse og hidsige, men er meget modige og altid til at styre.
De er egnet til tyrefægtning og arbejde i marken, men også udmærket til dressur.

Andrade
Stutteriet blev grundlagt af Dr. Ruy d’Andrade i 1804. Avlen er grundlagt med P.R.E. (Spanske) avlshopper af Cartujana linien - anlagt af Andalusiske Cartujano munke, med et specifikt avlsprogram. De anses som nogle af de ypperste P.R.E. heste blodlinier.
De er oftest højere, mere fine og roligere end Veiga. De bliver dog også avlet til tyrefægtning, men er mest egnet for dressur og den høje skole.
En blanding af Andrade og Veiga blod, bliver meget ofte meget vellykket.

Coudelaria Nacional (Santarém)
Stutteriet blev grundlagt i 1887 og ejer nogle at de allerbedste hingste i landet. Coudelaria Nacional tilhører Coudelaria de Alter og den kongelige Portugisiske rideskole i Lissabon - Escola Portuguesa de Arte Equestre, statens nationale stutteri. Her følges er et nøje tilrettelagt avlsprogram og genforskning. Der bruges oftere heste i avlen med Spansk oprindelse – P.R.E. avlsgodkendte heste, der ogs å skal kåres som i Lusitano avlen.

Codelaria de Alter (Alter do Chão)
Stutteriet blev grundlagt i 1748, det er staten der ejer stutteriet. Dette stutteri avler racen Alter Real som også er tilladt i Lusitano avlen. Der har været en del indavl og det kan stadig ses på at disse heste til tider har et iltert temperament.
På stutteriet er der også et museum og det er nogle meget smukke bygninger. Det er så absolut et besøg værd.
Hvert år i slutningen af April bliver der holdt auktion over de heste de sælger fra.

Typer
Lusitano racen er som så mange andre racer opdelt i typer, alt efter anvendelse.

Der er tyrefægter typen:
Tit Veiga blodlinie, de er mindre, frygtløse og efter min mening en smule nervøse og tændte.

Der er køre typen:
Tit Alter Real blodlinier, f.eks. Casa Cadaval stutteriet avler brune køreheste. De er heller ikke så store, de er stærke og rolige. Der kan være noget indavl, da man tit går efter ensartet udseende.

Der er arbejdstypen:
Tit Veiga og Andrade blodlinier og krydsning af disse. Der bliver ikke avler efter farver, bevægelser eller den slags. Her avles på robusthed, allround brug og fornuftigt temperament.

Der er dressur typen:
Tit Andrade, Veiga/Andrade og Alter Real blodlinier. Disse kan være både høje og lave, brede og smalle, hidsige og rolige. Men ens for alle er de høje benløft af alle fire ben, de ind-under-sig-gribende bagben, den medfødte evne for samling og det gode temperament.

Alder og navn.
Det er så snedigt at mange avlere følger et system, hvor alle deres heste bliver navngivet med et bestemt forbogstav alt efter årstallet. Men det er ikke alle, man kan godt støde på undtagelser.

Her er en oversigt over forbogstav og årstal der følges ad.

Bogstav Årstal Bogstav Årstal Bogstav Årstal
U 1978 H 1989 T 2000
V 1979 I 1990 U 2001
X 1980 J 1991 V 2002
Z 1981 L 1992 X 2003
A 1982 M 1993 Z 2004
B 1983 N 1994 A 2005
C 1984 O 1995 B 2006
D 1985 P 1996 C 2007
E 1986 Q 1997 D 2008
F 1987 R 1998 E 2009
G 1988 S 1999 F 2010

Hvis jeg skal give et eksempel, så kan man sige at hoppen Shona er født i 1999, da det er S der var forbogstav i det årstal – hun er derfor 7 år i år 2006.

Som hoved regel, så kan Lusitano heste vokse til de er 6-7 år gamle og man tilrider dem ofte sent og over mange år, da de kan have en del vokse-pauser.
Starter op med longe arbejde og træning fra jorden fra de er 3 år gammel og ridning med samling omkring 5 år og opefter. En veltilredet og talentfuld Luso, er nået til begyndende passage og piaf øvelser når de er omkring 7-8 år, alt efter om hvor mange pauser man har holdt på grund af de vokser. Hvis man venter med at købe trænede hingste til de er 10 år gamle, så er det stort set færdig uddannet, til den høje skole – hvis vi altså snakker dressur heste med talent for det.

Farver

Portugisisk - dansk
• Ruça – grå/skimmel
• Branca – hvid
• Preta – sort
• Baio – (Bai eller Dun) creme
• Palomino -
• Castanha – brun
• Lazão / Lazã – (chestnut) Kastanie/rød
• Isabéis - Isabella (albino)

Farverne er fordelt således:
59% grå/skimmel (bliver hvide),
25% brune,
5% sorte,
3% Kastanie/røde (chestnut) og
4% andre farver som: isabella, palomino, albino og hvide.

(*Disse procent tal er taget ud fra 13883 Lusitano heste i stambogen).

Papirer
Udrejse papirerne skal laves af kredsdyrlægen. Salgsprisen fremgår af papirerne, da man betaler 10% af salgsprisen i udførelses skat/told.

Desværre skal man i Norge også betale 25% af købsprisen til told/skat ved indførsel af heste, så det kan godt blive temmelig bekosteligt at importerer heste fra Portugal til Norge.

Fakta og fejl
Hvis du har rettelser til de skrevne – ikke bare at din personlige mening er noget andet, men hvis det er direkte ukorrekt det jeg informerer om, så beder jeg dig om at kontakte mig.


Velkommen til www.lusitano.dk v/Eva Orndrup

Formidler af salg/kob af Lusitano heste, og snart også Lusitano rideferier og Lusitano relateret toj og udstyr.
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du onsker at kobe eller salge Lusitano heste.

Med venlig hilsen
Eva Orndrup i Danmark.
Stensbyvej 3 DK - 2740 Skovlunde - Danmark - Mobil: +45 60 216 266 - E-mail:
www.lusitano.dk